Je kent dat vast wel, je ziet een kind voor de derde keer en het kind zegt al bij de deur ‘we gaan toch niet weer praten he?’ Ja, daar sta je dan met je goede bedoelingen!

Deze training is voor wijkteammedewerkers, jeugd- en gezinsspecialisten, maatschappelijk werkers en andere zorgverleners die beter willen communiceren met kinderen en jongeren.

 

Wat kun je dan nog meer?

Voor veel kinderen is praten over je gevoel of wat je bezighoudt, lastig en vaak zelfs belastend. Je vragen voelen als een soort van verhoor en niet direct als een uitnodiging om over jezelf te vertellen, jezelf te uiten. Communiceren en werken vanuit een volwassen ‘kijk’ is meestal niet de beste manier om de wereld door de ogen van kinderen en jongeren zelf te ontdekken. Dat laatste is een belangrijk doel van deze vierdaagse training.

Dit is vooral een training om meer te leren vertrouwen op je eigen creativiteit, een training van ‘DOEN’ in plaats van praten. En alles wat we doen is gelijk bruikbaar in je werk met kinderen, jongeren en gezinnen!

Ook als volwassene heb je het ‘spelende kind’ nog in je en kun je dit aanspreken om op een andere manier, meer spelenderwijs, in contact te komen met een kind of jongeren. Of het nu gaat om lastige gesprekken, een spontane situatie of een crisisgesprek, als hulpverlener ben je zelf het instrument. Kortom, in deze training ga je als deelnemer zelf actief aan de slag met verschillende werkvormen en activiteiten en ervaar je hierdoor ook hoe dit kan zijn voor je client. De aansluiting beter kunnen vinden zal betekenen dat zowel voor jou als je client het contact prettiger en meer ontspannen verloopt. Het kind of jongere voelt zich meer gezien en gehoord en kan zo een betekenisvolle en zelfsturende rol hebben in het traject.

Trainer Kamille Rijksen zal jullie meenemen op deze expeditie en je laten ervaren hoe eenvoudig het kan zijn om een vraag tot uitnodiging te maken; kinderen uit te nodigen om te vertellen of zich te uiten in wat er voor hen nu echt toe doet.
 

In de training zal gebruik gemaakt worden van:

  • Creatieve werkvormen

  • Mindfulness activiteiten

  • Spelvormen

  • Uitnodigende en uitdagende gesprekstechnieken


     

Doelen

  • Deelnemers kunnen creatieve werkvormen inzetten tijdens gespreksvoering met kinderen en jongeren

  • Deelnemers reflecteren op de eigen stijl van communiceren

  • Deelnemers hebben kennis van en gevoeligheid voor de leefwereld van kinderen en jongeren en kunnen communicatie en interventies hierop afstemmen

Kennisoverdracht en opdrachten

  • Lezen van literatuur voorafgaand aan de bijeenkomsten

  • Mondelinge kennisoverdracht door docent

  • Kennisoverdracht door discussie deelnemers en trainer

  • Onderlinge kennisoverdracht tussen deelnemers

  • Uitvoering van twee praktijkopdrachten



Praktische informatie

Voor wie: Gebieds -en wijkteammedewerkers, jeugd- en gezinsspecialisten, schoolmaatschappelijk werkers, andere zorgverleners Jeugd.
Aantal bijeenkomsten: 4 bijeenkomsten van 3.5 uur (en 2 uur zelfstudie)
Wanneer: In overleg. Kan ook In Company verzorg worden.
Waar: Droogstraat 5 in Harlingen, Praktijk Het reizende koffertje
Max aantal deelnemers: 12
Kosten: € 340,-
Accreditatie SKJ: 16 pnt
Trainer: Kamille Rijksen (beeldend- en psychosociaal therapeut)



u kunt bij ons ook terecht voor

  • SKJ Training voor (zorg)professionals: ‘Wat kun je dan nog meer?’
    op een creatieve manier in contact met kinderen en jongeren

  • Koffertjescollege
    vier keer per jaar een actueel bijscholingsmoment