ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy.

Je leest het al; het heeft iets te maken met accepteren!
Anders dan bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, gaat ACT ervan uit dat gedachten en gevoelens niet direct te veranderen zijn. De uitdaging zit in acceptatie van deze gedachten en gevoelens.

Feel the fear and do it anyway!

Jong zijn valt niet altijd mee. Gedoe met school of studie, gedoe met ouders, twijfels over jezelf, je uiterlijk, je toekomst, over wie je wil zijn en hoe je gezien wil worden. Het hoort er allemaal bij. Af en toe een dip is volkomen normaal. Maar als je er zoveel last van hebt dat je met lood in je schoenen naar school gaat en langere tijd niet goed in je vel zit, dan is het tijd om in actie te komen. 


Door corona zat ik nog meer in een dip. Ik vond niks meer leuk. Mijn vriendinnen vonden me depressief en ik wilde ook eigenlijk geen contact meer. Ik kende ACT niet maar het heeft me heel anders naar mijzelf laten kijken. Dat ik ook met ‘mijn zachte stem’ mijzelf kan toepraten. Minder vechten met alles wat niet goed gaat. Voel me gewoon meer ontspannen nu.
— Lisette, 15 jaar

Tijdens een ACT-groepstraining of een individueel traject leer je anders omgaan met gedachten en gevoelens die je belemmeren. Verdriet, onzekerheid en tegenslag horen bij het leven, maar je hoeft er niet door beheerst te worden. Daarnaast helpt ACT je duidelijk te krijgen wat jouw waarden zijn. Hoe wil je leven? En dan: wat moet je concreet veranderen in je leven om dat dan ook te gaan doen?

ACT onderzoekt niet waar gedachten en gevoelens vandaan komen, maar neemt als uitgangspunt dát ze er zijn. Geschikt voor iedereen die wat minder ‘in zijn hoofd wil zitten’ en met name voor mensen die:

  • (te) hoge eisen aan zichzelf stellen

  • moeite hebben te ontspannen

  • een negatief zelfbeeld hebben

  • vaak somber zijn

  • chronische pijnklachten hebben

  • willen ontdekken wat ze echt willen in het leven

Bij Het Reizende Koffertje kun je ACT zowel individueel als in een groep volgen.



bent u al bekend met de verschillende manieren waarop we uw kind bij kunnen staan?

  • Vaktherapie
    voor jongeren die liever aan hun problemen werken door te doen in plaats van praten

  • Traumatherapie
    voor jongeren die een nare gebeurtenis niet goed kunnen verwerken

  • Gedragstherapie
    voor kinderen die met zichzelf en hun emoties stoeien